KATALOG-HERCEGOVACKO-PLAVA-1-web.jpg

O izložbi „Hercegovačko Plava“

Otkud baš ovakav naziv za jednu izložbu fotografija, zapitaće se mnogi? Neobičnim spletom okolnosti naziv se sam nametnuo. Evo objašnjenja.
Fotografišući hercegovačka sela, uočio sam da su prozori i vrata kamenih kućica obojeni jednom lijepom i specifičnom plavom bojom. Bojom koja se jako lijepo uklapa u surovi kameni ambijent.
Radoznao, pitao sam mještane: „A zašto baš plava boja?
Svi su davali jednostavan odgovor - „Zato što je najljepša!“
Zapitah se u sebi - „Pa u čemu je fora, ima i drugih lijepih boja, a njima baš plava najljepša?“. A onda pogledah ka nebu i odjednom mi sve bi jasno.
„Hercegovačko“ plava boja (moj naziv za ovu vrstu plave), u stvari je boja našeg neba. Neba koje je vedro čak 260 dana u godini!
Boraveći nedavno u Čačku na Danima fotografije u Srbiji, upoznao sam glavnog urednika uglednog časopisa za fotografiju - REFOTO, gospodina Milana Živkovića. Znajući za njegova bogata iskustva u „eksperimentisanju“ sa fotografskim tehnikama upitao sam ga za savjet o nekim starim analognim fotografskim postupcima koje bi mogli koristiti u foto klubu na radionicama, jer smo se malo i zamorili od digitalne tehnike. I Milan mi ubrzo (Veliko hvala Milane!) posla obilje odličnih tekstova. Među tehnikama koje sam pronašao, jedna mi se posebno svidjela – CIJANOTIPIJA. To je najstariji plemeniti fotografski postupak koji datira još iz 1842. godine (ser Džon Heršel). Starinski izgled plavo toniranih, jako kontrastnih fotografija (cijanotipija), jednostavno je bio savršen za izložbu fotografija hercegovačkog sela koje je i samo u jakim kontrastima – svo kamenito i oštro.
A onda i činjenica da se cijanotipije eksponiraju na suncu koga mi imamo na pretek! Sve se nekako poklopilo – plavo nebo, plavi seoski prozori i vrata, plave cijanotipije, sunce, ljeto i Hercegovina – potpuna harmonija!
Ako želite da vam kažem istinu, plava boja koja nastaje u postupku cijanotipije ne zove se uopšte „Hercegovačko plava“. Ona u stvari ima naziv „Prusko plava ili Berlinsko plava“. Ista ta boja u obliku slikarske boje nosi i naziv „Pariško plava“ a ima i neke druge lokalne nazive. Zašto je onda ja ne bi nazvao „Hercegovačko plavom?“
I eto, tako nastade ova izložba – 27 ručno izrađenih, pod plavim nebom jarkim suncem eksponiranih „hercegotipija“
Morate priznati da i „hercegotipija“ zvuči bolje nego cijanotipija!

Za start muzike koja prati izložbu klikni dole na dugme PLAY:

Proces izrade cijanotipija: laboratorija i eksponiranje na suncu

Blog-Collage-1392938802224.jpg

 

Izložene cijanotipije:

Blog-Collage-1392940690194.jpg
Blog-Collage-1392940766640.jpg
Blog-Collage-1392940826218.jpg
Blog-Collage-1392940943182.jpg
Blog-Collage-1392941042701.jpg

Tekst o izložbi objavljen u časopisu o fotografiji REFOTO:

Refoto-Hercegovacko-Plava.jpg